Masa Rotundă organizată în cadrul Săptămânii Educației Globale

Modalitățile implicării studenţilor în dezvoltarea şi menţinerea unei culturi democratice care ar permite instituţiilor democratice să funcţioneze eficient au fost discutate în cadrul unei Mese Rotunde organizată  la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în cadrul Săptămânii Educației Globale.

Evenimentul a avut la bază publicația ”Implicarea studenților în Europa: societatea, învățământul superior și guvernarea studenților”, din seria Consiliului Europei dedicată învățământului superior. Acest volum aniversar, cel de-al XX-lea, este unul interesant și stimulator care ar putea inspira studenții să participle mai activ în procesul de administrare a instituțiilor superioare și să se angajeze în sfera publică în folosul tuturor cetățenilor.

 
 Directorul general al BNRM, dna Elena Pintilei, a salutat tinerii prezenți la eveniment și i-a încurajat să devină cititori activi și să participe la evenimentele culturale organizate de BNRM, rolul acestei instituții fiind nu doar unul de prezervare a colecției de carte națională, dar și un spațiu deschis tuturor membrilor comunității.

Invitații de onoare la acest eveniment, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, dl Jose-Luis Hererro și Managerul rețelei Cluburilor pentru Cetățenie Activă, dna Lilia Snegureac, au adresat cuvinte de încurajare tinerilor cetățeni.


Dl Jose-Luis Hererro a apreciat prezența tinerilor la acest eveniment, mai ales că aceștia veneau de la diferite instituții de învățământ, deci tinerii sunt viitori specialiști nu doar în domenii umanitare, dar și tehnice, și exacte. Unii fiind deja antrenați în acivități comunitare și de voluntariat, au manifestat interes față de organizațiile tineret din Spania, țara de origine a invitatului. Dl Hererro a menționat că tineii în Spania sunt într-o măsură mai mare antrenați în ONGuri, și a invitat tinerii din Moldova să participe mai activ la procesul de democratizare a societății, mai ales prin intermediul ONGurilor care sunt în același timp mecanisme, dar și oportunități de participare la schimbarea lucrurilor în țară. ”Republica Moldova este foarte bine amplasată din punct de vedere geografic, astfel încât voi ar trebui să profitați din plin atât de dezvoltarea vectorului european, cât și de cel asiatic. Această abordare dublă nu ar trebui să vă dezbine, dar din contra să vă unească pentru beneficiul țării. Sunteți mult mai instruiți, educați, informați decât generația mea și implicarea voastră în procesul decizional este, în primul rând, importantă pentru voi, pentru că voi sunteți viitoarea generație care va trăi în această țară”, a menționat șeful Oficiului CoE la Chișinău.

Referindu-se la recenta campanie prezidențială, tinerii și-au explicat rata scăzută de participare prin faptul că nu și-au regăsit problemele și interesale sale pe agendele electorale ale candidaților, la care oficialul european i-a îndemnat să să implice mai mult în viața partidelor, poate chiar să-și creeze propriile partide și să înainteze candidați care le-ar reprezenta interesele și care ar putea contribui cu fapte reale la dezvoltarea țării.

În încheierea discuției, dl Hererro le-a dorit tinerilor să fie mai toleranți, mai proactivi, mai practici, mai dinamici și mai întreprinzători.
Dna  Lilia Snegureac, Președintele Centrului de Resurse ”Dialog-Pro” și Managerul rețelei Cluburilor pentru Cetățenie Activă a salutat prezenta tinerilor la eveniment și a menționat importanța desfășurării pe plan european a Săptămânii Educației Globale care, în primul rând este adresată și vizează tinerii. Dna Snegureac a făcut o prezentare a activității Cluburilor pentru Cetățenie Activă, care au printre membrii săi tineri din localitățile rurale ale republcii. Acești tineri nu sunt indiferenți față de dezvoltarea localităților de baștină și încearcă să se implice în procesul de luare a deciziilor la nivel local, dar și să mobilizeze comunitate pentru implementarea proiectelor care ar face mai atractivă viața de la sat.

Dna Snegureac a îndemnat studenții și profesorii să promoveze Săptămâna Educației  Globale în instituțiile de învățământ și să implementeze acțiuni de sensibilizare a tinerilor în cadrul acestui proiect, iar acolo unde deja există această practică, să o dezvolte în continuare pentru a discuta problemele globalizării, pornind de la local spre global. Tinerii, încă din cadrul instituțiilor de învățământ, ar trebui să fie educați în spiritul responsabilității individuale, cetățeniei active, implicării în acțiunile comunitare și în procesul de luare a deciziilor.



Dna Valentina Teosa, Șefa Departamentului pentru Relații Internaționale al FRIȘPA a apreciat ideia organizării acestei activități în momentul în care instituțiile de învățământ superior ar trebui să creeze nu doar specialiști buni, dar și cetățeni activi. În acest sens, a fost menționată colaborarea FRIȘPA cu Universitățile din SUA și implementarea programului CEPO (Civic Engagement Programme Office) care încurajează organizarea, în cursul efecturăii studiilor superioare, a acțiunilor sociale și civile pentru studenți ,deoarece atunci când sunt încadrați în câmpul muncii, tinerii specialiști trebuie să posede deja o poziție civică formată. Prin urmare, la USM sunt prevăzute pentru cadrele didactice activități cu ieșire în spațiul public, cu implementarea proiectelor concrete pentru comunitate. În acest sens, dna Teosa s-a adresat conducerii BNRM de a organiza astfel de evenimente pentru lectorii și cadrele didactice de la toate instituțiile de învățământ superior și de specialitate, pentru a încuraja asemenea activități de formare civică a studenților, deosebit de importante în acest sens fiind crearea parteneriatelor între profesori și studenți. Doar împreună poate fi făcută modenizarea societății, începând de la modernizarea instituțiile de ănvățământ, unde nu trebuie să existe doar dominația cadrelor didactice, dar și a studenților, cum este în cazul FRIȘPA.

”Studenții la etapa actuală, sunt mult mai avansați și dezvoltați decât generația noastră și ei reprezintă elita spirituală a Republicii Moldova și trebuie să fie conștienți de acest fapt”, a menționat dna Teosa.
Un grup de studenți de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat, fiind îndrumați de profesoara Cristina Morari, au pregătit mai multe prezentări în baza acestei publicații, care au fost expuse colegilor de la alte Instituții de învățământ superior: Universitatea Tehnică din Moldova, Institutul de Relații Internaționale, Universitatea ”Perspectiva”, Universitatea Pedagogică de Stat ”I.Creangă”.

Cei mai activi participanti au primit certificate din partea organizatorilor



 Imagini de la eveniment găsiți pa pagina de Facebook